Instyle Home dergisinin Kış 2022 sayısındaki “Onsuz Olmaz” başlıklı yazısında ofisimiz kurucu ortaklarından Mimar Gonca Ateş Öztürk’ün görüşlerine yer verildi….

Mimarisi ile sizi en çok etkileyen destinasyon neresi?

Dünyanın mimari dokusu ile değerlenen pek çok şehrinde bulunma fırsatı yakaladım. Gençlik yıllarımda değerini anlayamadığım fakat mimarlık eğitimi almaya başladığımda keşfettiğim aile memleketim olan Amasya beni çok etkiliyor. Şehri ikiye bölen Yeşilırmak’ın eski Amasya diye adlandırılan kısmı bence bir mimarlık müzesi gibi. Helenistik dönemden kalma Kral Mezarlıkları ile süslenmiş dağların fon oluşturduğu mistik sokaklarda yürürken ve bu sokaklardaki evlere bakarken, zamanın durduğunu ya da geriye doğru aktığını hissedebiliyorum.

Yaşam alanınızdaki vazgeçilmez parçalarınız neler?

Bir nesne veya objeden çok dokudur benim için önemli olan. Bence doku tasarımcının ya da tasarımı kullanan kişinin özgürlüğünü yansıtan en önemli kimlik unsuru. Bu anlamda doku kullanımının en yoğun kullanılabildiği duvarlar benim için çok önemli. Duvarlar bazen tuvalime dönüşüyor. Kendi yaşam alanımdaki duvarları kişiselleştirmek en büyük tutkum. Bazen soyut tablolar ile hareketlendirdiğim duvarlarımda doku kavramını mutlaka dekorasyon şemama dâhil ediyorum.

Projelerinizi en çok hangi detaylarla kişiselleşirmeyi seviyorsunuz?

Vero Concept olarak imzamızı attığımız her işte çağdaş yaklaşımlar vazgeçilmezimizdir. Çağın gereği teknolojileri kullanarak hikâye oluşturabilecek mekânlar tasarlamak, bunu yaparken de çağdaş bir dil kullanmak derdindeyiz. Konutların iç mekân tasarımında ise iç mimarlığın kullanıcıya özel, kişiselleştirilmiş bir iş olduğuna inanıyorum. Kullanıcının mekânı kişiselleştirmesine dönük objeler kullanmak, onları tasarımın odağına koyup gözü o noktaya çekmek hoşuma gidiyor. Ve bir diğer vazgeçilmezim ise ev sahiplerinin anılarına yer vermek

Son dönemde okuduğunuz ve sizi çok etkileyen kitap hangisi?

Doğan Cüceloğlu ve Deniz Bayramoğlu’nun birlikte yazdığı “Var mısın?” adlı kitabı yeni bitirdim. Fazlasıyla beğendiğim bir başucu kitabım oldu. İçimizdeki özün ortaya çıkabilmesi için öyle değerli hikâye ve anlatımlar var ki kitaptan çıkamıyorum desem yeridir. Hayatın anlamı ve biz olma kavramı üzerine oldukça önemli bir rehber niteliğinde bu kitap

Siz bir dönem olsaydınız hangi çağda ve hangi çizgiyi yansıtırdınız?

Fonksiyonalizm yapmış olduğum işleri yansıtan ve beni özetleyen bir akım. Çağdaş bir mimar olan Louis Sullivan’ın mimarlıkta kullandığı form biçim işlevi izler sloganı benim tasarımlarımda vazgeçilmez ilkem. Gerçekten işlevi olmayan tasarımların, nedensiz sorulara yol açan gereksiz detayların tasarımda yerinin olmadığına inanıyorum. Bu nedenle Sullivan’ın çalıştığı dönemde Chicago’da bulunmak ve onun öğrenicisi olmak isterdim.

Basın